암의 예방이란?
암 예방은 암에 걸릴 확률을 낮추기 위한 조치다. 2020년에는 미국에서 180만 명 이상의 사람들이 암 진단을 받게 될 것이다. 암으로 인한 신체적 문제와 정서적 고통 외에도, 높은 치료비 또한 환자와 가족, 대중들에게 부담이 되고 있다. 암을 예방함으로써 새로운 암 발병 건수를 낮추게 된다. 이렇게 되면 암에 대한 부담이 줄고 암으로 인한 사망자가 줄어들 것이다.
암은 단일 질병이 아니라 관련 질병의 집단이다. 우리의 유전자, 생활방식, 그리고 우리 주변의 환경에 있는 많은 것들이 암에 걸릴 위험을 증가시키거나 감소시킬 수 있다.
과학자들은 암 예방을 돕기 위해 다음과 같은 다양한 방법을 연구하고 있다.

• 암을 유발하는 것으로 알려진 것들을 피하거나 관리하는 방법
• 식사 및 생활양식의 변화
• 전 암성 질환을 조기에 발견하기. 전 암성 질환은 암이 될 수 도 있는 질환이다.
• 화학 예방(전 암성 질환을 치료하거나 암이 시작되지 않도록 하는 약제)
• 위험 감소 수술

발암 현상
•발암은 정상세포가 암세포로 변하는 과정이다.
•발암 시 유전자의 변화(돌연변이)가 발생한다.

발암(현상)은 정상세포가 암세포로 변하는 과정이다.
발암은 정상적인 세포가 암세포가 되면서 일어나는 일련의 단계들이다. 세포는 신체의 가장 작은 단위로서 몸의 조직을 구성하고 있다. 각 세포에는 신체가 성장하고 발달하며 스스로 회복하는 방법을 안내하는 유전자가 들어 있다. 세포가 살아있든지 혹은 죽는지, 분열하는지(증식), 신경세포나 근육세포가 되는 등 특수한 기능을 담당하는 유전자가 많이 있다.
유전자의 변화(변이)는 발암 중에 발생한다.
유전자의 변화(변이)는 세포의 정상적인 조절이 무너지게 할 수 있다. 이렇게 되면 세포는 죽어야 할 때 죽지 않고 몸이 필요로 하지 않을 때 새로운 세포가 생성된다. 여분의 세포가 축적되면 덩어리(종양)가 형성될 수 있다.
종양은 양성 또는 악성(암)일 수 있다. 악성 종양 세포는 인근 조직을 침범해 신체의 다른 부위까지 퍼진다. 양성 종양세포는 인근 조직을 침범하거나 확산되지 않는다.

위험 요소(인자)
•암 위험을 증가시키는 것으로 알려진 요인
-담배 흡연 및 담배 제품 사용
-감염
-방사선
-장기 이식 후 투여한 면역억제제

•암 위험에 영향을 미칠 수 있는 요인
-식단
-알코올
-신체활동
-비만
-당뇨
-환경의 위험요인

과학자들은 새로운 암의 발병을 막기 위한 방법을 찾기 위해 위험 인자와 보호 인자를 연구한다. 암에 걸릴 확률을 높이는 것을 암 위험 인자라고 하고, 암에 걸릴 확률을 낮추는 것을 암 보호 인자라고 한다.
암에 대한 몇몇 위험 요인은 피할 수 있지만, 많은 사람들은 피할 수 없다. 예를 들어, 흡연과 특정 유전자의 유전자는 모두 어떤 종류의 암의 위험 요인이지만, 흡연만이 피할 수 있다. 개인이 통제할 수 있는 위험 요인을 수정 가능한 위험 요인이라고 한다.
우리의 환경과 식습관(식단), 생활방식에 따른 많은 요인들이 암을 유발하거나 예방할 수 있다. 본 요약서는 암의 위험을 줄이기 위해 통제하거나 변경할 수 있는 주요 암 위험 요인과 보호 요인만을 검토한다. 요약에 설명되지 않은 위험 요인은 특정한 성행위와 에스트로겐의 사용, 그리고 직장에서나 특정 화학물질에 노출되는 것을 포함한다.
암의 위험을 증가시키는 것으로 알려진 요인

담배 흡연 및 담배제품의 사용
담배의 사용은 많은 종류의 암에 대한 위험 증가와 강하게 연관되어 있다. 흡연은 다음과 같은 종류의 암의 주요 원인이다.
•급성 골수성 백혈병(AML)
•방광암
•자궁경부암
•식도암
•신장암
•폐암
•구강암
•췌장암(pancreatic cancer)
•위암

담배를 피우지 않거나 담배를 끊으면 암에 걸리고 암으로 사망할 위험이 줄어든다. 과학자들은 흡연이 미국에서 전체 암 사망자의 약 30%를 유발한다고 믿고 있다.

감염
특정한 바이러스와 박테리아는 암을 유발할 수 있다. 바이러스와 다른 감염 유발 물질은 개발도상국(암 발병 4건 중 1건)에서 선진국(암 발병 10건 중 1건 미만)보다 더 많은 암 발병을 일으킨다. 암을 유발하는 바이러스와 박테리아의 예는 다음과 같다.

•인간유두종바이러스(HPV)는 자궁경부, 음경, 질, 항문, 인두 중앙부 ((연구개(軟口蓋)와 인두구개 상단부 사이의 부분))의 암 발생 위험을 높인다.
• B형 간염과 C형 간염 바이러스는 간암 발생 위험을 높인다.
•엡스타인-바 바이러스는 버킷 림프종의 위험을 높인다.
•헬리코박터균은 위암 발생 위험을 높인다.

발암물질에 의한 감염을 막기 위한 백신 2종은 이미 미국 식품의약국(FDA)의 개발 및 승인을 받은 상태다. 하나는 B형 간염 바이러스 감염을 막기 위한 백신이다. 다른 하나는 자궁경부암을 유발하는 인간유두종바이러스(HPV)의 균주 감염을 막아준다. 과학자들은 암을 유발하는 감염에 대한 백신 연구를 계속하고 있다.

방사선
방사선에 노출되는 것은 암의 알려진 원인이다. 암 위험 증가와 연관된 방사선에는 크게 두 가지 유형이 있다.
•햇빛에서 나오는 자외선 방사선: 이것이 비 흑색종 피부암의 주요 원인이다.
•이온화 방사선(다음 포함) :
-X선과 CT스캔, 투시 진단(형광 투시법), 핵의학 스캔 등 암을 진단하기 위한 검사에서 나오는 의학적 방사선
-집 안의 라돈가스

과학자들은 이온화 방사선이 여성들에게 백혈병과 갑상선암, 유방암을 유발한다고 믿는다. 이온화 방사선은 골수종과 폐, 위, 대장, 식도, 방광, 난소의 암과도 연관될 수 있다. 진단 X선의 방사선에 노출되면 환자와 X선 기술자의 암 위험이 증가한다. 어린이와 청소년의 진단 방사선은 어린 나이에 암에 걸릴 확률이 더 높은 것과 연관되어 있다.
지난 20년 동안 CT 스캔의 사용이 증가하면서 전리방사선에 대한 노출이 증가했다. 암의 위험도 환자가 가지고 있는 CT 스캔 횟수와 매번 사용하는 방사선량에 따라 증가한다.

장기이식 후 면역억제제
면역억제제는 장기가 한 사람에게서 다른 사람에게 이식된 후에 사용된다. 이 약들은 이식된 장기가 거부되는 것을 막는다. 이 약들은 장기가 거부되는 것을 막기 위해 신체의 면역 반응을 감소시킨다. 면역억제제는 암의 발생을 막는 신체의 능력을 떨어뜨리기 때문에 암의 위험 증가와 관련이 있다. 암, 특히 바이러스에 의한 암의 위험성은 장기이식 후 처음 6개월에 더 높지만 위험은 수년간 지속된다.

 

암 위험에 영향을 미칠 수 있는 요인

식단(식습관)
규칙적으로 먹는 음식이 당신의 식단을 구성한다. 식단은 암의 위험인자로 연구되고 있다. 사람의 식단에는 암을 예방할 수 있는 식품과 암의 위험을 증가시킬 수 있는 식품이 포함되어 있기 때문에 식단이 암에 미치는 영향을 연구하기는 어렵다.
연구에 참여하는 사람들이 오랜 시간 동안 무엇을 먹는지 추적하는 것도 어렵다. 이것은 왜 연구의 결과들이 식이요법이 암의 위험에 미치는 영향에 대해 다른 결과를 내고 있는지를 설명할 수 있을 것이다.
지방과 단백질, 고칼로리, 붉은 고기가 많은 식단이 대장암의 위험을 증가시킨다는 연구도 있지만, 다른 연구에서는 이를 보여주지 않았다.
지방이 적고 섬유질, 과일, 야채가 많은 식단이 대장암의 위험을 낮춘다는 것은 알려져 있지 않다.

알코올
연구에 의하면 술을 마시는 것이 다음과 같은 종류의 암의 위험 증가와 관련이 있다는 것을 보여주었다.

•구강암
•식도암
•유방암
•대장암(남성)

술을 마시면 간암과 여성 대장암의 위험도 높아질 수 있다.

신체활동
연구에 따르면 신체적으로 활동적인 사람들은 그렇지 않은 사람들보다 특정 암의 위험이 더 낮다고 한다. 신체 활동 자체가 이런 이유인지는 알려지지 않았다.
연구는 신체 활동과 대장암의 낮은 위험 사이의 강한 연관성을 보여준다. 일부 연구는 신체 활동이 폐경 후 유방암과 자궁내막암을 예방한
다는 것을 보여준다.

비만
연구에 따르면 비만은 다음과 같은 종류의 암의 위험과 관련이 있다.
•폐경 후 유방암
•대장암(결장암과 직장암)
•자궁내막 암
•식도암
•신장암
•췌장암

일부 연구에서는 비만이 담낭암과 간암의 위험요소라고도 한다.
체중 감소가 비만과 관련이 있는 암의 위험을 낮춘 것인지는 알려지지 않았다.

당뇨병
일부 연구는 당뇨병이 있을 경우 다음과 같은 종류의 암에 걸릴 위험이 약간 증가할 수 있다는 것을 보여준다.
•방광암
•여성의 유방암
•대장암
•자궁내막 암
•간암
•폐암
•구강암
•구강인두 암
•난소암
•췌장암(pancreatic cancer)

당뇨병과 암은 같은 위험요인의 일부를 공유하고 있다. 이러한 위험요인은 다음을 포함한다.
•나이가 드는 것
•비만이 되는 것
• 흡연
•건강한 식단을 섭취하지 않는 것
•운동 안 하는 것

당뇨병과 암은 이런 위험요소를 공유하기 때문에 당뇨병에 의해 암의 위험이 더 높아지는지, 아니면 이런 위험요인에 의해 암의 위험이 더 높아지는지를 알기 어렵다.
당뇨병을 치료하기 위해 사용되는 약이 암 위험에 어떤 영향을 미치는지 알아보기 위한 연구가 이루어지고 있다.

환경위험 요인
환경 내의 화학 물질 및 기타 물질에 노출되는 것은 일부 암과 관련이 있다.
•대기오염과 암 위험 사이의 연관성이 발견되었다. 여기에는 폐암과 간접흡연, 옥외 대기오염, 석면과의 연관성이 포함된다.
•비소가 다량 함유된 마시는 물은 피부와 방광, 폐암과 관련이 있다.
살충제와 다른 오염물질이 암의 위험을 증가시키는지 알아보기 위한 연구가 행해졌다. 다른 요인들이 연구 결과를 바꿀 수 있기 때문에 그 연구의 결과는 불확실했다.
암 위험을 낮추는 것으로 알려진 개입

주요 사항
•암 발생 위험이 높은 환자에 대한 화학예방을 연구하고 있다. 
개입이란 질병을 예방하거나 치료하거나 다른 방법으로 건강을 개선하기 위해 취하는 치료나 행동이다. 암이 시작되거나 재발하지 않도록 하는 방법을 찾기 위해 많은 연구가 이루어지고 있다. 암 발생 위험이 높은 환자에 대해 화학예방이 연구되고 있다.
화학예방은 물질을 사용하여 암의 위험을 낮추거나 재발을 예방하는 것이다. 물질은 자연적이거나 실험실에서 만들어질 수 있다. 어떤 화학예방 제제들은 특정 종류의 암에 걸릴 위험이 높은 사람들에게 검사를 한다. 그 위험은 전 암 질환이나 가족력 또는 생활양식 요인 때문일 수 있다.

다음 중 하나를 복용하면 암의 위험을 낮출 수 있다.
•타목시펜이나 라록시펜과 같은 선택성 에스트로겐 수용체 조절기(SERMS)가 고위험 여성의 유방암 위험을 감소시키는 것으로 나타났다. SERMS는 일과성 열감과 같은 부작용을 일으킬 수 있으므로 암 예방에 자주 사용되지 않는다. 
•피나스테리드가 전립선암 발생 위험을 낮추는 것으로 나타났다. 
•COX-2 억제제는 대장암과 유방암을 예방할 수 있다. COX-2 억제제는 심장 질환을 일으킬 수 있다. COX-2 억제제는 심장 질환을 일으킬 수 있기 때문에 암을 예방하기 위한 사용에 대한 많은 연구가 이루어지지 않았다. 
•아스피린은 대장암을 예방할 수 있다. 위장관이나 뇌에서 출혈은 아스피린의 부작용이다. 아스피린은 출혈 문제를 일으킬 수 있기 때문에 암을 예방하기 위해 아스피린을 사용하는 것에 대한 많은 연구가 이루어지지 않았다. 

암 위험을 낮추지 않는 것으로 알려진 개입

주요 사항
•비타민과 식이요법 보조제는 암을 예방하는 효과가 나타나지 않았다.
•암을 예방하는 새로운 방법이 임상시험에서 연구되고 있다.

비타민과 식이요법 보조제는 암을 예방하는 것으로 나타나지 않았다.
개입은 질병을 예방하거나 치료하거나 다른 방법으로 건강을 개선하기 위해 취하는 치료나 행동이다.
종합비타민과 미네랄 보충제 또는 단일 비타민이나 미네랄을 복용하는 것이 암을 예방할 수 있다는 증거는 충분하지 않다. 다음의 비타민과 미네랄 보충제가 연구되었지만, 암의 위험을 낮추지는 못했다.

•비타민 B6
•비타민 B12
•비타민 E
•비타민C
•베타카로틴
•엽산
•셀레늄
•비타민 D

셀레늄과 비타민E 암 예방 시험’(SELECT)에서는 오히려 비타민E만 복용하면 전립선암의 위험이 커진다는 사실을 밝혀냈다. 남성들이 비타민 E를 끊은 후에도 그 위험은 계속되었다. 비타민 D가 항암 효과가 있는지 여부도 연구되어 왔다. 햇빛에 노출된 피부는 비타민 D를 만들 수 있다. 비타민 D는 식이요법이나 식이요법 보조식품에서도 섭취할 수 있다. 비타민 D를 400-1100IU/일 용량으로 복용하는 것은 암의 위험을 낮추거나 증가시키는 것으로 나타나지 않았다.
비타민D(2000IU/일)와 오메가3 지방산을 해양자원(지방이 풍부한 어류)에서 섭취하는 것이 암의 위험을 낮추는지를 연구하기 위해 ‘비타민D와 오메가3 임상시험(Vitala-3 TriaL)이 진행 중이다. 의사 건강 연구’에서는 과거에 암에 걸렸고 매일 종합비타민제를 복용한 남성들은 두 번째 암에 걸릴 위험이 약간 낮을 수 있다는 것을 발견했다.
자세한 내용은 다음 PDQ 요약을 참조하십시오.

•유방암 예방
•대장암 예방
•폐암 예방
•전립선암 예방

암을 예방하는 새로운 방법들이 임상시험에서 연구되고 있다. 국립암연구소가 지원하는 임상시험에 대한 정보는 국립암연구소의 임상시험 검색 웹 페이지에서 확인할 수 있다. 다른 기관에서 지원하는 임상시험은 ClinicalTrials.gov 웹사이트에서 확인할 수 있다.

 

업데이트 : 2020년 2월 21일

 

Cancer Prevention Overview (PDQ®)–Patient Version

Updated: February 21, 2020

On This Page

•What is Prevention?

•Carcinogenesis

•Risk Factors

•Interventions That are Known to Lower Cancer Risk

•Interventions That Are Not Known to Lower Cancer Risk

•About This PDQ Summary

What is Prevention?

Cancer prevention is action taken to lower the chance of getting cancer. In 2020, more than 1.8 million people will be diagnosed with cancer in the United States. In addition to the physical problems and emotional distress caused by cancer, the high costs of care are also a burden to patients, their families, and to the public. By preventing cancer, the number of new cases of cancer is lowered. Hopefully, this will reduce the burden of cancer and lower the number of deaths caused by cancer.

Cancer is not a single disease but a group of related diseases. Many things in our genes, our lifestyle, and the environment around us may increase or decrease our risk of getting cancer.

Scientists are studying many different ways to help prevent cancer, including the following:

•Ways to avoid or control things known to cause cancer.

•Changes in diet and lifestyle.

•Finding precancerous conditions early. Precancerous conditions are conditions that may become cancer.

•Chemoprevention (medicines to treat a precancerous condition or to keep cancer from starting).

•Risk-reducing surgery.

Carcinogenesis

Key Points

•Carcinogenesis is the process in which normal cells turn into cancer cells.

•Changes (mutations) in genes occur during carcinogenesis.

Carcinogenesis is the process in which normal cells turn into cancer cells.

Carcinogenesis is the series of steps that take place as a normal cell becomes a cancer cell. Cells are the smallest units of the body and they make up the body’s tissues. Each cell contains genes that guide the way the body grows, develops, and repairs itself. There are many genes that control whether a cell lives or dies, divides (multiplies), or takes on special functions, such as becoming a nerve cell or a muscle cell.

Changes (mutations) in genes occur during carcinogenesis.

Changes (mutations) in genes can cause normal controls in cells to break down. When this happens, cells do not die when they should and new cells are produced when the body does not need them. The buildup of extra cells may cause a mass (tumor) to form.

Tumors can be benign or malignant (cancerous). Malignant tumor cells invade nearby tissues and spread to other parts of the body. Benign tumor cells do not invade nearby tissues or spread.

Risk Factors

Key Points

•Factors That are Known to Increase the Risk of Cancer

-Cigarette Smoking and Tobacco Use

-Infections

-Radiation

-Immunosuppressive Medicines After Organ Transplant

•Factors That May Affect the Risk of Cancer

-Diet

-Alcohol

-Physical Activity

-Obesity

-Diabetes

-Environmental Risk Factors

Scientists study risk factors and protective factors to find ways to prevent new cancers from starting. Anything that increases your chance of developing cancer is called a cancer risk factor; anything that decreases your chance of developing cancer is called a cancer protective factor.

Some risk factors for cancer can be avoided, but many cannot. For example, both smoking and inheriting certain genes are risk factors for some types of cancer, but only smoking can be avoided. Risk factors that a person can control are called modifiable risk factors.

Many other factors in our environment, diet, and lifestyle may cause or prevent cancer. This summary reviews only the major cancer risk factors and protective factors that can be controlled or changed to reduce the risk of cancer. Risk factors that are not described in the summary include certain sexual behaviors, the use of estrogen, and being exposed to certain substances at work or to certain chemicals.

Factors That are Known to Increase the Risk of Cancer

Cigarette Smoking and Tobacco Use

Tobacco use is strongly linked to an increased risk for many kinds of cancer. Smoking cigarettes is the leading cause of the following types of cancer:

•Acute myelogenous leukemia (AML).

•Bladder cancer.

•Cervical cancer.

•Esophageal cancer.

•Kidney cancer.

•Lung cancer.

•Oral cavity cancer.

•Pancreatic cancer.

•Stomach cancer.

Not smoking or quitting smoking lowers the risk of getting cancer and dying from cancer. Scientists believe that cigarette smoking causes about 30% of all cancer deaths in the United States.

See the following PDQ summaries for more information:

•Lung Cancer Prevention

•Cigarette Smoking: Health Risks and How to Quit

Infections

Certain viruses and bacteria are able to cause cancer. Viruses and other infection-causing agents cause more cases of cancer in the developing world (about 1 in 4 cases of cancer) than in developed nations (less than 1 in 10 cases of cancer). Examples of cancer-causing viruses and bacteria include:

•Human papillomavirus (HPV) increases the risk for cancers of the cervix, penis, vagina, anus, and oropharynx.

•Hepatitis B and hepatitis C viruses increase the risk for liver cancer.

•Epstein-Barr virus increases the risk for Burkitt lymphoma.

•Helicobacter pylori increases the risk for gastric cancer.

Two vaccines to prevent infection by cancer-causing agents have already been developed and approved by the U.S. Food and Drug Administration (FDA). One is a vaccine to prevent infection with hepatitis B virus. The other protects against infection with strains of human papillomavirus (HPV) that cause cervical cancer. Scientists continue to work on vaccines against infections that cause cancer.

See the following PDQ summaries for more information:

•Cervical Cancer Prevention

•Liver (Hepatocellular) Cancer Prevention

•Stomach (Gastric) Cancer Prevention

•Oral Cavity, Pharyngeal, and Laryngeal Cancer Prevention

Radiation

Being exposed to radiation is a known cause of cancer. There are two main types of radiation linked with an increased risk for cancer:

•Ultraviolet radiation from sunlight: This is the main cause of nonmelanoma skin cancers.

•Ionizing radiation including:

-Medical radiation from tests to diagnose cancer such as x-rays, CT scans, fluoroscopy, and nuclear medicine scans.

-Radon gas in our homes.

Scientists believe that ionizing radiation causes leukemia, thyroid cancer, and breast cancer in women. Ionizing radiation may also be linked to myeloma and cancers of the lung, stomach, colon, esophagus, bladder, and ovary. Being exposed to radiation from diagnostic x-rays increases the risk of cancer in patients and x-ray technicians. Diagnostic radiation in children and adolescents has been linked with a higher risk of cancers at a young age.

The growing use of CT scans over the last 20 years has increased exposure to ionizing radiation. The risk of cancer also increases with the number of CT scans a patient has and the radiation dose used each time.

See the following PDQ summaries for more information:

•Breast Cancer Prevention

•Skin Cancer Prevention

Immunosuppressive Medicines After Organ Transplant

Immunosuppressive medicines are used after an organ has been transplanted from one person to another. These medicines stop an organ that has been transplanted from being rejected. These medicines decrease the body’s immune response to help keep the organ from being rejected. Immunosuppressive medicines are linked to an increased risk of cancer because they lower the body’s ability to keep cancer from forming. The risk of cancer, especially cancer caused by a virus, is higher in the first 6 months after organ transplant, but the risk lasts for many years.

Factors That May Affect the Risk of Cancer

Diet

The foods that you eat on a regular basis make up your diet. Diet is being studied as a risk factor for cancer. It is hard to study the effects of diet on cancer because a person’s diet includes foods that may protect against cancer and foods that may increase the risk of cancer.

It is also hard for people who take part in the studies to keep track of what they eat over a long period of time. This may explain why studies have different results about how diet affects the risk of cancer.

Some studies have shown that a diet high in fat, proteins, calories, and red meat increases the risk of colorectal cancer, but other studies have not shown this.

It is not known if a diet low in fat and high in fiber, fruits, and vegetables lowers the risk of colorectal cancer.

See the following PDQ summaries for more information:

•Breast Cancer Prevention

•Colorectal Cancer Prevention

Alcohol

Studies have shown that drinking alcohol is linked to an increased risk of the following types of cancers:

•Oral cancer.

•Esophageal cancer.

•Breast cancer.

•Colorectal cancer (in men).

Drinking alcohol may also increase the risk of liver cancer and female colorectal cancer.

See the following PDQ summaries for more information:

•Breast Cancer Prevention

•Colorectal Cancer Prevention

•Esophageal Cancer Prevention

•Oral Cavity, Pharyngeal, and Laryngeal Cancer Prevention

•Liver (Hepatocellular) Cancer Prevention

Physical Activity

Studies show that people who are physically active have a lower risk of certain cancers than those who are not. It is not known if physical activity itself is the reason for this.

Studies show a strong link between physical activity and a lower risk of colorectal cancer. Some studies show that physical activity protects against postmenopausal breast cancer and endometrial cancer.

See the following PDQ summaries for more information:

•Breast Cancer Prevention

•Colorectal Cancer Prevention

•Endometrial Cancer Prevention

Obesity

Studies show that obesity is linked to a higher risk of the following types of cancer:

•Postmenopausal breast cancer.

•Colorectal cancer.

•Endometrial cancer.

•Esophageal cancer.

•Kidney cancer.

•Pancreatic cancer.

Some studies show that obesity is also a risk factor for cancer of the gallbladder and liver cancer.

It is not known if losing weight lowers the risk of cancers that have been linked to obesity.

See the following PDQ summaries for more information:

•Breast Cancer Prevention

•Colorectal Cancer Prevention

•Endometrial Cancer Prevention

•Lung Cancer Prevention

Diabetes

Some studies show that having diabetes may slightly increase the risk of having the following types of cancer:

•Bladder cancer.

•Breast cancer in women.

•Colorectal cancer.

•Endometrial cancer.

•Liver cancer.

•Lung cancer.

•Oral cancer.

•Oropharyngeal cancer.

•Ovarian cancer.

•Pancreatic cancer.

Diabetes and cancer share some of the same risk factors. These risk factors include the following:

•Being older.

•Being obese.

•Smoking.

•Not eating a healthy diet.

•Not exercising.

Because diabetes and cancer share these risk factors, it is hard to know whether the risk of cancer is increased more by diabetes or by these risk factors.

Studies are being done to see how medicine that is used to treat diabetes affects cancer risk.

Environmental Risk Factors

Being exposed to chemicals and other substances in the environment has been linked to some cancers:

•Links between air pollution and cancer risk have been found. These include links between lung cancer and secondhand tobacco smoke, outdoor air pollution, and asbestos.

•Drinking water that contains a large amount of arsenic has been linked to skin, bladder, and lung cancers.

Studies have been done to see if pesticides and other pollutants increase the risk of cancer. The results of those studies have been unclear because other factors can change the results of the studies.

Interventions That are Known to Lower Cancer Risk

Key Points

•Chemoprevention is being studied in patients who have a high risk of developing cancer.

An intervention is a treatment or action taken to prevent or treat disease, or improve health in other ways. Many studies are being done to find ways to keep cancer from starting or recurring (coming back).

Chemoprevention is being studied in patients who have a high risk of developing cancer.

Chemoprevention is the use of substances to lower the risk of cancer, or keep it from recurring. The substances may be natural or made in the laboratory. Some chemopreventive agents are tested in people who are at high risk for a certain type of cancer. The risk may be because of a precancerous condition, family history, or lifestyle factors.

Taking one of the following agents may lower the risk of cancer:

•Selective estrogen receptor modulators (SERMS) such as tamoxifen or raloxifene have been shown to reduce the risk of breast cancer in women at high risk. SERMS may cause side effects, such as hot flashes, so they are not often used for prevention of cancer. See the PDQ summary on Breast Cancer Prevention for more information.

•Finasteride has been shown to lower the risk of prostate cancer. See the PDQ summary on Prostate Cancer Prevention for more information.

•COX-2 inhibitors may prevent colon and breast cancer. COX-2 inhibitors may cause heart problems. Because COX-2 inhibitors may cause heart problems there have not been many studies on their use to prevent cancer. See the PDQ summaries on Colorectal Cancer Prevention and Breast Cancer Prevention for more information.

•Aspirin may prevent colorectal cancer. Bleeding in the gastrointestinal tract or brain is a side effect of aspirin. Because aspirin may cause bleeding problems there have not been many studies on its use to prevent cancer. See the PDQ summary on Colorectal Cancer Prevention for more information.

See the NCI website for more information about cancer prevention.

Interventions That Are Not Known to Lower Cancer Risk

Key Points

•Vitamin and dietary supplements have not been shown to prevent cancer.

•New ways to prevent cancer are being studied in clinical trials.

Vitamin and dietary supplements have not been shown to prevent cancer.

An intervention is a treatment or action taken to prevent or treat disease, or improve health in other ways.

There is not enough proof that taking multivitamin and mineral supplements or single vitamins or minerals can prevent cancer. The following vitamins and mineral supplements have been studied, but have not been shown to lower the risk of cancer:

•Vitamin B6.

•Vitamin B12.

•Vitamin E.

•Vitamin C.

•Beta carotene.

•Folic acid.

•Selenium.

•Vitamin D.

The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT) found that vitamin E taken alone increased the risk of prostate cancer. The risk continued even after the men stopped taking vitamin E. Taking selenium with vitamin E or taking selenium alone did not increase the risk of prostate cancer.

Vitamin D has also been studied to see if it has anticancer effects. Skin exposed to sunshine can make vitamin D. Vitamin D can also be consumed in the diet and in dietary supplements. Taking vitamin D in doses from 400-1100 IU/ day has not been shown to lower or increase the risk of cancer.

The VITamin D and OmegA-3 TriaL (VITAL) is under way to study whether taking vitamin D (2000 IU/ day) and omega-3 fatty acids from marine (oily fish) sources lowers the risk of cancer.

The Physicians' Health Study found that men who have had cancer in the past and take a multivitamin daily may have a slightly lower risk of having a second cancer.

See the following PDQ summaries for more information:

•Breast Cancer Prevention

•Colorectal Cancer Prevention

•Lung Cancer Prevention

•Prostate Cancer Prevention

New ways to prevent cancer are being studied in clinical trials.

Information about clinical trials supported by NCI can be found on NCI’s clinical trials search webpage. Clinical trials supported by other organizations can be found on the ClinicalTrials.gov website.

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